dilluns, 3 d’abril del 2023

Inaguració de la nova Llar Residència de Sant Tomàs



Carles Campuzano: “És una sort pel país  comptar amb entitats com Sant Tomàs”

El conseller de Drets Socials de la Generalitat ha inaugurat aquest migdia la nova llar residència de Sant Tomàs en la que hi viuen 12 persones 

Malgrat aquest obertura, Sant Tomàs encara té 65 persones en llista d’espera per accedir a una plaça d’habitatge 


Calldetenes, 1 d’abril de 2023 –  El conseller de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya Carles Campuzano ha visitat i inaugurat aquest dissabte 1 d’abril la nova llar residència de Sant Tomàs a Calldetenes, un equipament que segons ha dit “permet donar resposta al dret a la recerca de la felicitat que tenen totes les persones”. Per Campuzano, “la capacitat d’un país de tractar amb respecte les persones amb discapacitat intel·lectual demostra si es tracta d’un país just” i en aquest sentit, ha assegurat que el govern i “el país té molta sort de comptar amb entitats com Sant Tomàs” per donar-hi resposta.


Des del passat mes de febrer 12 persones viuen en aquesta nova llar residència que ha permès donar resposta a un dels desafiaments més importants pel que fa a l’atenció de les persones amb discapacitat intel·lectual. Es tracta de l’envelliment prematur que la majoria d’aquestes persones experimenten. Això requereix una atenció més intensiva i sovint les famílies o els tutors no se’n poden fer càrrec. En aquesta llar de Calldetenes hi viuen, sobretot, persones que per la seva edat avançada necessiten un ritme de vida més tranquil i que assisteixen diàriament al Centre Ocupacional ubicat al mateix edifici que la llar. Això els permet no haver d’anar cada dia amb autocar cap al centre de dia i a més, aprofitar els migdies com a franges de descans. 


Aquest és el cas de la Maria Josep Torres que des del passat mes de febrer ha començat a viure a la Llar de Calldetenes. Fins llavors vivia a casa amb la seva mare però des de feia anys era necessari poder accedir a una plaça d’habitatge. La seva tieta Leonor Viñolas, durant la seva intervenció, ha agraït l’atenció de l’entitat i ha reclamat poder comptar amb “recursos públics suficients (...) per tal que l’espera per accedir a una plaça d’habitatge no sigui una agonia pels familiars que veuen com es fan grans tant ells com els fills o filles i no tenen resolt qui els cuidarà”.  


Pel president de Sant Tomàs Joan Casany equipaments com aquests són espais “molt necessaris perquè han permès donar qualitat de vida a 12 persones però també a 12 famílies que han vist com els seus podien accedir a una plaça d’habitatge adequada pel seu ritme vital”. Casany, durant el seu parlament, ha demanat al govern de la Generalitat més places d’habitatge per poder donar resposta a les necessitats d’aquests serveis que en el cas de Sant Tomàs suposa una llista d’espera de 65 persones. L’alcalde de Calldetenes i vocal de Sant Tomàs Marc Verdaguer ha definit el dia com a “important” i ha destacat “la importància, des de l’Ajuntament, de poder fer camí plegats amb Sant Tomàs per tal de donar suport a les persones amb discapacitat intel·lectual”.     

 

La llar residència de Calldetenes de Sant Tomàs estava construïda des de l’any 2020 i no s’havia pogut obrir fins aquest 2023 per falta de recursos públics que permetessin disposar del concert de les places. Finalment, la resolució de la convocatòria de provisió de places de serveis de la Xarxa de Serveis Socials d’Atenció Pública en l’àmbit de les persones amb discapacitat ho va fer possible el passat mes de gener. 


La nova llar que va comptar amb el suport de la Fundació La Caixa i la Fundación ONCE, disposa de 9 habitacions, 6 d’elles individuals, amb escriptori i espai per desenvolupar les seves aficions. També té dos menjadors que també són sales d’estar per fomentar uns nuclis de convivència més reduïts, i una terrassa molt àmplia. La proximitat amb les instal·lacions del Centre Ocupacional de Calldetenes el converteixen en l’espai idoni per aquelles persones que hi assisteixen cada dia i que ja tenen un edat avançada. 


Llar Clarella 

El servei d’habitatge de Sant Tomàs dona resposta a les demandes de les persones i les famílies que necessiten viure en una llar residència. Actualment, aquest servei de Sant Tomàs compta amb 59 places incloent les 12 noves de Calldetenes i l’objectiu és continuar creixent per donar resposta a la llista d’espera que té l’entitat.

Les llars Clarella disposen, actualment, de 4 llars ubicades en 7 pisos per oferir a les persones que ho necessiten. A Vic, hi ha la llar Nadal situada el barri que porta aquest nom i en la que hi viuen 15 persones en dos pisos que es comuniquen i la llar del carrer de la Riera de Vic on hi ha 16 persones convivint en 2 habitatges diferents. A aquesta oferta s’hi afegeix la dels dos pisos contigus a Manlleu on hi viuen 16 persones. El servei d’habitatge de Sant Tomàs compta amb 56 professionals d’atenció directe i tècnics que treballen per donar suport a les persones les 24 hores al dia i els 365 dies l’any.