dijous, 13 de maig del 2010

Fundació Onada fa un balanç positiu del seu pla mediambiental



El projecte «Recollida selectiva d’oli domèstic vegetal » es va posar en marxa l’any 2005 des de Tarragona


La Fundació Privada Onada porta cinc anys treballant en el projecte «La Gestió de residus», i segons l’entitat es pot fer un balanç molt positiu de com ha estat fins ara. En aquest temps la fundació ha aconseguit conscienciar les persones properes a l’entitat i el conjunt de la població sobre la necessitat que té la nostra societat de disminuir l’impacte mediambiental, en aquest cas, amb la recollida selectiva d’olis d’origen vegetal. Des de la seva posada en marxa, aquest servei ha fomentat l’ocupació de persones amb risc d’exclusió sociolaboral, i ha creat una plantilla de quatre persones fixes. Quant a clients, l’Ajuntament de Torredembarra va ser el primer, i con posterioritat han aconseguit sis ajuntament més: la Canonja, Constantí, Salou, la Riera de Gaià, el Morell i el Creixell. La quantitat de litres que s’han recollit ha anat augmentant a mesura que s’hi han afegit nous clients, de tal manera que l’any 2008 es van recollir 17495 litres, l’any 2009 van ser 22658 litres, i només en el que porten d’any ja s’han recollit vora 6.000 litres.
Pel que fa a projectes de futur, l’entitat vol consolidar-se d’una manera progressiva, perfeccionant els processos, donant valor afegit a la seva tasca i créixer en nombre de clients, a més de poder expandir-se a altres comarques mitjançant convenis amb altres fundacions.
L’any 2005 la Fundació Privada Onada va donar a conèixer el seu projecte «Recollida selectiva d’oli domèstic vegetal » amb l’objectiu de consolidar nous llocs de treball per persones amb discapacitat, oferint-los la formació necessària per la recollida selectiva d’olis d’origen vegetals i al mateix temps disminuir l’impacte ambiental que generen aquests residus per la nostra societat.
La finalitat d’aquesta activitat és el reciclatge d’aquests olis, ja sigui per la producció de combustible biodièsel amb la recollida d’aquests als nuclis de població del nostre territori i el posterior transport a un punt d’emmagatzematge, que es facilita a un gestor autoritzat, en aquest cas Compalsa, que s’encarrega de la fase de reutilització del residu, per després barrejar-se amb combustible dièsel obtenint rendiments similars en els motors dièsel però amb menor contaminació. A més, també s’utilitzen per la fabricació pròpia de sabó artesanal, que es duu a terme a la mateixa fundació.