dilluns, 4 d’octubre del 2010

La Generalitat presenta el primer model d'Inserció laboral per a persones amb trastorn mental a Catalunya



Aquesta iniciativa s'emmarca en l'Estratègia per a la Inserció laboral de persones amb discapacitat o malaltia mental 2008 - 2010 impulsada pel Departament de Treball

Els departaments de Treball, Salut i Acció Social i Ciutadania acorden, juntament amb el sector, el desenvolupament del model a 3 territoris de Catalunya.
Girona, Sant Boi de Llobregat i Barcelona iniciaran una prova pilot d’inserció laboral d’aquestes persones a partir de l’octubre.
Sinergrup presenta el projecte: Bojos per la feina!

Divendres 1 d’octubre, el Departament de Treball va organitzar una jornada per presentar un nou Model d’Inserció Laboral per a les persones amb trastorn mental sever. L’acte tindrà lloc al Palau Centelles (Baixada de Sant Miquel, 8) i és obert als mitjans de comunicació. Aquesta iniciativa s’emmarca en l’Estratègia per a la Inserció laboral de persones amb discapacitat o malaltia mental 2008 – 2010 que va impulsar Treball l’any 2007.

L’any 2009, segons dades de l’Observatori de Treball (Font DASC), les persones amb malaltia mental, amb discapacitat reconeguda, són 53.492, i representen un 23,7% del total de persones amb discapacitat. Entre els anys 2006 i 2009 s’ha constatat un increment del trastorn mental dins la tipología de discapacitats. Cal destacar la incidència d’aquesta tipologia de discapacitat especialment en les dones, representen un 25,4% del total de persones amb discapacitat reconeguda.

Davant d’aquesta situació el Departament de Treball, en col·laboració amb el Departament de Salut i d’Acció Social i Ciutadania, ha volgut donar una especial rellevància a la necessitat d’un bon coneixement i d’una intervenció específica en persones amb malaltia mental donat l’increment progressiu del nombre de persones amb malaltia mental en edat laboral al llarg dels darrers anys.

Les bases del model han estat elaborades a partir d’una diagnosi participativa sobre la situació actual de l’inserció laboral d’aquest col.lectiu, que ha estat promogut per AMMFEINA, FECAFAMM, FORUM SALUT MENTAL, Coordinadora de Centres de Dia, Coordinadora de Tallers i Sinergrup i ha estat realitzat amb el suport técnic de la UAB, IGOP, Spora i la Fundació Pere Tarrés.

Aquest model permetrà l’aplicació i contrast en el territori d’una estratègia d’inserció laboral que implica la col·laboració estreta de tots els serveis (serveis de salut mental, serveis especialitzats en inserció laboral, Oficines de Treball, serveis socials,...) per tal d’aconseguir millors nivells d’accés i manteniment dels llocs de treball per part de persones que pateixen trastorns mentals.

La jornada fou inagurada per la directora general d’Igualtat d’Oportunitats en el Treball del Departament de Treball, Sara Berbel, i la directora general de l’ICASS, Carolina Homar. A continuació es va presentar el model d’Inserció Laboral per a les Persones amb Transtorn Mental Sever i el projecte pilot que es desenvoluparà a Catalunya.

Durant lla jornada es van exposar tres experiències singulars en l’àmbit de la inserció laboral de persones amb trastorn mental impulsades per l’Associació JOIA, l’Agrupació Allem i l’Associació Sinergrup.

Marta Xatruch, responsable de programes de Sinergrup, va presentar el projecte Bojos per la feina 2., en el marc dels programes innovadors, desenvolupats durant el període 2008 i 2009 i assenyalant alguns dels reptes de futur de les organitzacions per crear i mantenir llocs de treball per a persones amb trastorn mental.

A l’acte van assistir al voltant de 200 persones, totes elles vinculades a entitats d’integració socio-laboral de persones amb discpacitat i trastorn mental, així com de l’àmbit de salut.