divendres, 14 de juliol del 2017

Sant Tomàs acull una jornada per a empresaris sobre la integració laboral de les persones amb discapacitat


Organitzada per la fundació d’empresaris FemCAT, va reunir un centenar d’assistents al Centre Ocupacional de Calldetenes


Un centenar d’empresaris van assistir ahir a la tarda a la jornada “Integració laboral de les capacitats diverses” que es va fer al Centre Ocupacional de Sant Tomàs a Calldetenes, organitzada per la fundació privada d’empresaris FemCAT, impulsora d’iniciatives pel desenvolupament econòmic i social de Catalunya.

Durant la jornada es van compartir experiències pràctiques i aprenentatges d’empreses que ja ocupen persones amb diferents capacitats. Als testimonis d’empresaris com Josep Santacreu, conseller delegat de DKV, Núria Basi, presidenta del grup Basi, o Cristóbal Colón, fundador de la Fageda, s’hi van afegir els de treballadors amb diferents capacitats, com Anna Vives, de la Fundació Itinerarium, Mercè Cunill, de Tac Osona, o Javier Oña, de DKV Integralia.





En l’acte va intervenir el president de FemCAT, Pau Relat, que va afirmar que “la competitivitat no està renyida amb contractar gent amb capacitats diverses” i va animar les empreses “a perdre la por de contractar persones amb discapacitat”. Relat va recordar que la taxa d’ocupació de les persones amb discapacitat en edat de treballar és només del 36% (INE, 2015). El president de FemCAT també va agrair a Sant Tomàs haver acollit i col·laborat amb la jornada i va felicitar l’entitat pel 50 aniversari i per la tasca que ha dut a terme tot aquest temps per la inclusió de les persones amb discapacitat intel·lectual. 

Per part de Sant Tomàs, van intervenir el president, Toni Ramírez, i el director general, Ricard Aceves, per aportar l’experiència de Sant Tomàs en la integració laboral de persones amb discapacitat des del centre especial de treball Tac Osona i des del servei de formació i inserció laboral Eina, buscant la millor sortida professional per cada persona, posant en valor les capacitats de cadascú. Van agrair la col·laboració de moltes empreses de la comarca i van animar el conjunt del teixit empresarial a comptar amb treballadors amb discapacitat.

FemCAT ha volgut fer una crida perquè els empresaris catalans incrementin la seva capacitat de generar oportunitats laborals per a persones amb capacitats diverses, trencant l’actual sostre de vidre de la quota de reserva de plantilles del 2%. L’objectiu és que el ritme de contractacions respongui a les necessitats actuals d’aquest col·lectiu per facilitar així la seva integració al mercat laboral ordinari.



Algunes de les recomanacions als empresaris van ser que revisin procediments de treball i que identifiquin feines adequades per a persones amb discapacitat, i que no es preocupin per l’absentisme, ja que l’índex d’absentisme entre treballadors amb discapacitat és menor que entre els treballadors en general. Entre els arguments esgrimits com a avantatges per contractar persones amb discapacitat hi ha són responsables i complidores i comptar amb elles millora l’ambient laboral i esdevé una experiència enriquidora per a tothom: per a les persones amb discapacitat perquè els genera autoestima i felicitat, i per al seu entorn familiar i d’amistats perquè els fa feliços veure que el seu familiar o amic es desenvolupa professionalment. La contractació esdevé una influència positiva en el conjunt de la societat ja que promou la cohesió.

Va cloure la jornada el director general d’Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l’Autoempresa de la Generalitat de Catalunya, Josep Vidal, que va destacar “la importància de la inserció laboral de les persones amb discapacitat per fer un país més just socialment”. Vidal va reconèixer la tasca que es fa als CETs i a les entitats que fan inserció a l’empresa ordinària, i va explicar que la Generalitat té la intenció d’incrementar-ne el suport. A més, també es va comprometre a vetllar pel compliment de l’obligació legal per part de les empreses de més de 50 treballadors de contractar almenys un 2% de persones amb discapacitat. 




La jornada és el resultat d’un procés d’aprenentatge, debat i intercanvi d’experiències que els empresaris de FemCAT han dut a terme els darrers dos anys i que va culminar l’últim trimestre de 2016 amb diverses taules de diàleg sectorials, on una vintena d’empreses van intercanviar experiències, impressions i resoldre dubtes sobre els factors que han estat decisius per a l’èxit de les contractacions de persones amb capacitats diverses.

Font: http://elblocdesanttomas.blogspot.com.es/2017/07/jornada-integracio-persones-discapacitat.html