divendres, 12 d’abril del 2013

Eliminar la data de caducitat beneficia consumidors i productors

En declaracions a L'Observatori de La Xarxa, Cristóbal Colón ha valorat positivament la mesura anunciada pel Govern Central que eliminarà la data de caducitat dels iogurts i la canviarà per la data de consum preferent.
 
 

De “data de caducitat” a “consum preferent”

 

El passat 29 de març es va publicar el Reial Decret 176/2013 pel qual es deroga parcialment la Norma de Qualitat del Iogurt. Aquesta norma requeria, entre d’altres mesures, la indicació a l’etiquetat de la menció “Data de caducitat” obligant a la venda dels iogurts dintre del 28 dies següents a la seva fabricació.
De “data de caducitat” a “consum preferent”
 
Un cop modificada la norma, els iogurts queden sotmesos a la llei general d'etiquetatge i als criteris microbiològics aplicables als productes alimentaris en general. Per tant, podran portar la menció "Consumir preferentment abans de...". Cal tenir en compte que els iogurts són productes microbiològicament molt segurs que no suposen un perill per a la salut.
 
 
 
Quina data de consum preferent tindran el iogurts de La Fageda?
Per establir la data de consum preferent La Fageda té establerts estrictes protocols de qualitat i seguretat, que garanteixen que el producte arriba a la data de consum preferent indicada amb les millors condicions.
Aquest controls inclouen diferents proves en condicions extremes de conservació: tast de producte, anàlisi físic-químic de producte i control microbiològic. D’aquesta manera es garanteix la seguretat dels productes i la viabilitat dels ferments làctics tal i com requereix la Norma de Qualitat del Iogurt.
Amb els coneixements tècnics actuals de La Fageda podem garantir que el producte als 35 dies té una màxima qualitat.
Són segurs els iogurts una vegada passats els 28/35 dies?
El iogurt és un producte elaborat a partir de llet fresca de granja pasteuritzada que, mitjançant un procés de fermentació, es converteix en un producte àcid. Aquesta combinació de mesures de control (temperatura-acidesa) fa que el iogurt dificulti el creixement de microorganismes que pugin afectar la salut.
Però cal tenir en compte que el iogurt és un producte viu que evoluciona amb el temps i, al igual que altres productes, les seves característiques organolèptiques es veuen modificades: augment d´acidesa, sortida de sèrum...
Amb la nova norma es reduirà significativament el malbaratament de iogurts, ja que segons sosté l’administració milers de iogurts han anat a parar directament a les escombraries quan en realitat es podien consumir sense problemes.
Àngel Burgos, director de qualitat i innovació de La Fageda.
 
Font: web i bloc de La Fageda