dijous, 4 de juliol del 2013

Inauguració de l’exposició dels projectes arquitectònics de l’UPC del Monestir Sant Tomàs



Vic, dijous 4 de juliol de 2013 – Ahir a la tarda a la delegació d’Osona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, es va inaugurar una exposició amb els projectes i les maquetes  per a l’edifici històric de l’Associació Sant Tomàs, elaborat per els estudiants d'arquitectura de la Universitat Politècnica de Catalunya (ETSAV)
 
L’ exposició s’ha realitzat en marc del 25è aniversari del Col.legi d’Arquitectes d’Osona i es pot veure fins el 31 de juliol al COAC situat a la plaça Bisbe Oliba, 2 de Vic . Ahir una cinquantena de persones ja varen poder veure els 20 projectes seleccionats i exposats.
 
L’acte va comptar amb parlaments de Miquel Sitjà, delegat a Osona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya qui va fer la introducció i va voler fer un apunt en defensa de la feina dels arquitectes. Tot seguit va donar la paraula a Ricard Aceves, director general de Sant Tomàs, qui va agrair l’interès i la dedicació de l’ETSAV per realitzar un projecte per l’edifici més emblemàtic de Sant Tomàs. 
 
També va destacar la qualitat dels projectes presentats dels quals se’n podran treure bones idees per possibles usos de futur per a l'edifici. Tot seguit,  Magda Mària, la professora de l’ETSAV de l’UPC, responsable de l’assignatura TAPB COMUNITATS HABITABLES, va fer mèrits per als estudiants d’últim i penúltim curs d’arquitectura pels bons resultats obtinguts, la dedicació amb la qual s’hi han implicat des del mes de febrer que es va iniciar el projecte, tot i tenir en compte que era un cas especial ja que era el primer cop que per aquesta assignatura s’havia de transformar un edifici històric.
 
L’acte es va acabar amb un refrigeri servit pel servei de càtering de “La Cuina de Sant Tomàs”.


Els projectes:
Des d’aquest mes de febrer i fins el mes de juny, els estudiants han elaborat un projecte arquitectònic amb propostes d’usos per aquest monestir, propietat de l’Associació Sant Tomàs, i actualment en procés de reconstrucció de totes les cobertes, l’estructura del claustre, així com diverses reparacions de caràcter general.
 
Aquesta reconstrucció és possible gràcies al conveni que Cedinsa Eix Transversal i els departaments de Territori i Sostenibilitat i de Cultura de la Generalitat de Catalunya van signar en motiu de les obres de l’eix transversal. El conveni acorda designar l’1% de l’import de les obres d’ampliació de la C-25 per a projectes de rehabilitació del patrimoni cultural. Cedinsa i els departaments varen seleccionar el monestir de Sant Tomàs de Riudeperes per ser-ne un dels set elements patrimonials beneficiats d’arreu del territori català per on passa la C-25.
 
L’Assignatura, que rep el nom de TAPG COMUNITATS HABITABLES, té el repte de treballar des del projecte, la manera en què la forma arquitectònica és capaç d’acollir una habilitat sostenible; i comprovar com les propostes arquitectòniques més convenients pel món actual i per un projecte creïble de futur, incorporen en la seva configuració i en el seu  sistema constructiu el conjunt de límits imposats pel medi ambient on s’insereixen, les funcions que se li imposen i les regles internes de composició que venen imposades per les geometries utilitzades. Tots ells  íntimament vinculats als aspectes funcionals, socials, culturals i mediambientals.
 
Els 42 alumnes de l’UPC dirigits per els professors Magda Mària, Sílvia Musquera, Helena Coch i Pablo Garrido, van tenir 4 mesos per pensar, dissenyar i plasmar les seves idees en un projecte que té com a protagonista un conjunt d’Unitats Habitacionals equipades, de manera que puguin oferir usos combinables relacionats amb un ampli ventall de programes relacionats amb usos residencials i turístics. Aquestes unitats habitacionals simples o complexes han de ser incorporades en un conjunt històric preexistent d’estil renaixentista i gòtic tardà, de manera que s’adaptin a les seves condicions espacials i estructurals.
 
Una de les idees bàsiques és també que el conjunt havia d’acomplir al màxim les condicions d’accessibilitat, tenint en compte que és propietat de Sant Tomàs, entitat que vetlla per les persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies a la comarca d’Osona.