divendres, 3 de gener del 2014

Segona edició del projecte Calafell Crea






El passat dia 2 de setembre de 2013 es va iniciar la segona edició del projecte Calafell Crea, amb la posada en funcionament del menjador solidari.

Aquest menjador serveix diàriament un total de 20 menús gratuïts  a persones demandants del servei. La gestió d’usuaris es duu a terme de forma conjunta amb la regidoria de Serveis Socials de l’Ajuntament de Calafell. Els plats els cuina l’Escola de Turisme del Baix Penedès, amb el suport de la Janet, qui a més de ser la formadora de l’especialitat de cuina que s’imparteix dins del mateix projecte, fa el transport i serveix els menús a l’IES Camí de Mar, que ens cedeix les seves instal·lacions per poder dur a terme aquest servei.

Aquesta nova edició del projecte  conserva part del seu caràcter formatiu,  ja que es durà a terme el curs d’Auxiliar de Cuina, amb una durada de 450 hores lectives. Aquesta acció formativa anirà dirigida a la capacitació de 10 alumnes del municipi de Calafell i a promoure, posteriorment, la seva incorporació al món laboral.

La promoció laboral del alumnes, dins el municipi de Calafell, es canalitzarà mitjançant la recerca i la generació de col·laboracions i de la implicació d’entitats i empreses de la zona. Una via per a optar a aconseguir una contractació és la de l’oferiment de convenis de pràctiques a empreses.

El procés de prospecció, orientació i inserció laboral compta amb la col·laboració de la Regidoria de Treball de l’Ajuntament de Calafell, a través de la facilitació de contactes amb empreses, ofertes de treball de la seva borsa i assessorament de l’alumnat en el Punt de la Feina; i amb el Servei d’Inserció Laboral de la Fundació Santa Teresa.

Pel que fa a les intervencions de retorn solidari, aquest any s’incorporen algunes novetats: La creació d’una brigada de manteniment municipal que, a més de generar 5 llocs de treball per a persones aturades del municipi i d’executar les feines pròpies del servei, donarà suport als joves oferint formació de manteniment en espais que els propis joves puguin utilitzar ; L’activació d’un projecte d’educadors de carrer i voluntariat adreçat a joves en situació de risc social i que té com a objectiu principal el d’oferir a aquest joves les eines de suport que necessiten per tal de desenvolupar-se favorablement en el seu entorn sòcio-educatiu i en el seu creixement com a persones.

El Projecte Calafell Crea es planteja com una nova forma de treball, més en consonància amb els temps actuals, on mantenint els objectius clars, pretén alliberar la gestió d’estructures fixes per tal de que, mitjançant un treball en xarxa i els recursos (ja sabem que limitats) que tots el partners implicats puguin aportar, restin a disposició dels objectius plantejats. La comunicació, la predisposició, l’optimització dels recursos i l’esforç positiu de tots els agents compromesos són els pilars bàsics del seu funcionament, de la seva viabilitat social i la seva sostenibilitat econòmica.

Carmina Balaguer
Coordinadora del projecte Calafell Crea



Recull d'alguns dels cartells de les activitats i tallers: