dilluns, 1 de desembre del 2014

Un calendari bestial

 
El bestiari festiu i popular de Catalunya és el protagonista del calendari social editat per la Fundació Mas Albornà
 
Bestial. Aquesta paraula defineix com és el calendari social i solidari impulsat per Mas Albornà (fundació dedicada a la generació d’oportunitats a persones amb discapacitat i trastorn mental). No només perquè el bestiari festiu i popular de Catalunya en sigui el protagonista sinó per les xifres que aporta: 22 bèsties, 20 colles i més de 140 protagonistas. Així, dracs, mulasses, lleons, víbries o cavallets són només algunes de les bèsties festives que donen vida enguany al calendari social Mas Albornà 2015, un calendari promogut amb la finalitat de fer visible les seves persones i la seva tasca de manera positiva.
D’aquesta manera, aquest any veurem per primera vegada en un mateix calendari un reguitzell de bestiari d’arreu de Catalunya units per una causa solidària. Les fotografies s’han realitzat en diferents indrets de la geografia catalana com ara Poblet, Tarragona, Montserrat, La Bisbal d’Empordà  o Barcelona,  entre d’altres. A través de les 12 fotografies s’ha pretès explicar i transmetre tot l’univers del bestiari i de la festa que hi ha al darrere de cada bèstia: el seu significat, les colles, el vestuari, la música, la dansa...
La Fundació Mas Albornà i l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, que col·laboren conjuntament per a fer possible aquest calendari 2015, busquen amb aquesta iniciativa pionera presentar la tradició, la història, la festa i les persones que ho fan possible i vincular-lo a l’aspecte més social.
Com cada any, el calendari compta amb la col·laboració desinteressada de diferents professionals del disseny i la fotografia per a donar-li personalitat gràfica. Enguany aquesta col·laboració és amb els estudiants de l’Escola Arsenal de Vilafranca (www.arsenal.cat), els quals s’encarregaran tant de la realització fotogràfica com del disseny. Es tracta de la primera vegada que recau en unes mateixes mans el  projecte fotogràfic i el disseny així com que es tracti d’una escola i no pas professionals, fet que aporta un alt valor i component social al projecte.
El calendari té enguany una tirada de 56.000 exemplars els quals seran distribuïts gratuïtament amb el DIARI ARA el diumenge dia 21 de desembre i el setmanari “El 3 de vuit”  el divendres dia 19 de desembre. El finançament del mateix prové de les aportacions dels diferents patrocinadors: Vaq Asset Consulting, Grau Maquinària, Canon, Unipresalud, Motor Albert, Heliexport, Cervesa Rosita i MRW.
L'Agrupació de Bestiari Festiu de Catalunya (www.bestiari.cat) engloba més de 200 entitats que tenen cura de moure i fer ballar més de 400 figures de bestiari festiu. La Fundació Mas Albornà (www.masalborna.org) es dedica des de fa més de 40 anys a crear oportunitats d’integració de persones amb discapacitat i trastorn mental a la comarca de l’Alt Penedès.
LES COLLES PARTICIPANTS
Un total de 20 colles de tot el territori han pres part d’aquesta iniciativa: Drac de Vilafranca del Penedès; Dragolins i Drac de Badalona Bèsties de Foc; Garot de l’Arboç; Drac de la Geltrú de Vilanova i la Geltrú; Mulassa de Falset i el Bou de Barcelona; Lleó de Tarragona, Lleó de Reus i  Lleó de Valls; Àliga de Barcelona i Cervera; Cavallets Cotoners de Barcelona i Tarasca de Barcelona; Godra de Caldes de Montbuí, Hydracus i els 7 cervells de Jesús-Tortosa i Ferafoc de Sant Quintí de Mediona; Dracs i Voltors de la Bisbal d’Empordà; Fil·loxera infantil de Sant Sadurní d’Anoia; Gall Tomasot, Gallina Ballarica de Vilafranca del Penedès i Dolors Sans, constructora de bestiari.
LA PRESENTACIÓ
El calendari compta amb dues dates de presentació: la primera, dissabte 29 de novembre al Born Centre Cultura, en el marc de la celebració del Festivitas Bestiarum (festivitasbestiarum.cat/)  i l’altra, el dimarts 16 de desembre a Vilafranca del Penedès. En ambdues presnetacions es farà el passi del vídeo del MAKING OF del que ha representat l’elaboració d’aquest calendari, el qual estarà disponible també on-line a la web de Mas Albornà i a les xarxes.
VUITENA EDICIÓ D’UN CALENDARI SOCIAL CONSOLIDAT
El calendari social de Mas Albornà té per objectiu presentar de manera positiva les persones i la tasca de la Fundació. Des de fa vuit anys ha presentat fotografies en companyia de personatges coneguts (des d’esportistes com Messi, Gemma Mengual, Nani Roma o Víctor Sada fins a actors i actrius com Sergi López, Lloll Bertran o Mercè Sampietro passant per periodistes de la talla de Mònica Terribas, Antoni Bassas o Manel Fuentes), programes de televisió com el Polònia o en col·laboració amb organitzacions com les colles castelleres o la DO Penedès.
Més info del calendari social: