dimecres, 21 de gener del 2015

Cauen els recursos per a la inserció laboral de les persones amb discapacitat

• La Generalitat retalla a la meitat el pressupost per a aquests serveis d’inclusió al mercat de treball ordinari. La partida no arriba al 25% de l’import destinat l’any 2011.
• La tisorada castiga, especialment, les persones amb discapacitat intel·lectual o amb trastorn mental.
• S’ha perdut la meitat dels tècnics especialitzats en la inserció laboral d’aquestes persones.
Barcelona, 21 de gener de 2015.- Dincat (Discapacitat Intel·lectual Catalunya), de la qual sinergrup és membre, Actas, Down Catalunya i Ammfeina Salut Mental Catalunya -entitats representatives del sector de la discapacitat intel·lectual i el trastorn mental- reclamen el compromís del Govern per a la integració d’aquestes persones amb especials dificultats al mercat de treball ordinari. La Generalitat ha decidit destinar 2,3 milions d’euros als serveis d’inserció laboral de persones amb discapacitat, segons ha anunciat el Departament d’Empresa i Ocupació en la presentació del projecte de pressupostos per a aquest any. Aquesta xifra de 2,3 milions suposa la meitat dels recursos destinats l’any 2014, una rebaixa que se suma a les retallades aplicades des de fa 3 anys:
2010: 11.050.000 €
2011: 11.050.000 €
2012: 4.500.000 €
2013: 4.958.682 €
2014: 4.500.000 €
2015 (esborrany pressupost): 2.300.000 €
Les tisorades castiguen, especialment, les persones amb discapacitat intel·lectual o trastorn mental just en un context socioeconòmic en què, precisament, més necessiten aquests serveis per poder incorporar-se a l’empresa ordinària. La normativa reconeix la característica d’especial dificultat per a la inserció laboral d’aquestes persones, les més vulnerables del col·lectiu de la discapacitat. A més dels obstacles laborals que troba qualsevol ciutadà, a les persones amb discapacitat intel·lectual o trastorn mental se’ls sumen les dificultats pròpies de la discapacitat o salut mental i els prejudicis que encara té la societat.
La reducció de les subvencions té una conseqüència directa: la pèrdua de tècnics especialitzats en la inserció laboral d’aquestes persones. L’any 2010, 98 professionals desenvolupaven aquesta feina a tot Catalunya -una xifra que ja era clarament precària i insuficient- i a causa de les retallades el 2014 només en quedaven la meitat, 45.
“Ens aboca a la desaparició”
Davant aquesta significativa retallada, les entitats representatives de l’àmbit de la discapacitat intel·lectual o el trastorn mental (Dincat, Actas, Down Catalunya i Ammfeina Salut Mental Catalunya) demanen al Govern que garanteixi els recursos necessaris per donar el mateix servei que fa 4 anys. “Aquesta reducció de recursos aboca a la desaparició dels serveis d’inserció de les persones amb discapacitat. Reclamem al Govern que pensi en els costos que comporta aquesta retallada perquè, sense suports especialitzats, el col·lectiu perd l’única oportunitat que té d’integrar-se al mercat de treball ordinari. Aquesta és una de les vies d’inclusió per les quals hauria d’apostar un país avançat” afirma Rosa Cadenas, presidenta de Dincat.
Els serveis d’inserció laboral per a aquestes persones amb discapacitat amb especials dificultats són assumits, majoritàriament, per entitats sense ànim de lucre que depenen de la subvenció de la Generalitat per oferir una atenció especialitzada que no poden desenvolupar els serveis públics generalistes. Són aquestes entitats socials les que han rebut un major impacte en la reducció del finançament.
Font: Comunicació Dincat
Sinergrup és entitat sòcia de Dincat.