dilluns, 13 de maig del 2013

Serveis comunitaris i en xarxa per a infants i adolescents amb alteracions de la conducta


El passat 4 d’abril de 2013, va tenir lloc a Barcelona, un WORKSHOP, amb el títol « Serveis comunitaris i en xarxa per a infants i adolescents amb alteracions de la conducta » a càrrec del professor Eric Emerson. L’acte va estar organitzat per Ampans, Althaia i la Universitat Internacional de Catalunya, amb el suport de la Generalitat de Catalunya.
 
« L’objectiu de la jornada va ser conèixer quines alteracions de conducta i emocionals afecten amb més freqüència i quines són les claus de la prevenció primària i secundària per tal de disminuir l’impacte d’aquestes.
 
Eric Emerson va posar èmfasi en els fonaments que cal treballar a nivell familiar i des de la societat en general.
 
El seu treball es basa en conèixer els factors de risc (salut mental dels pares, nivell econòmic…) per tal de prevenir les dificultats específiques d’aquest col·lectiu (hiperactivitat, problemes de relació…) i disminuir així les alteracions de conducta que depenen de causes externes.
 
Segons E. Emerson hi ha uns factors que no podrem canviar, com el sexe de l’infant o el síndrome que pateixen, però sí que podrem variar d’altres com la conducta i que per tant s’ha de fer una clara incidència en el treball familiar (suport a pares) i educatiu.
 
Un workshop que va donar peu a reflexions entorn la intervenció que es realitza actualment, i que ha d’anar més destinada a la prevenció que no a la intervenció sobre la mateixa persona.
 
A Catalunya hi ha 31.000 nens/es i joves entre 5 i 19 anys que tenen discapacitat intel·lectual o funcionament límit.
 
Imma Carbonell. Psicòloga. Fundació Viver de Bell-lloc.”

 
Eric Emerson és un investigador actiu en el camp de la discapacitat intel·lectual. Ha estat professor en les Universitats de Manchester, Sydney, Kent a Canterbury i en organitzacions d’atenció a la salut i discapacitat al Regne Unit i al Canadà.
 
Els seus camps de recerca actual inclouen la comprensió de les bases socials, culturals i econòmiques de les desigualtats de salut i socials amb les que s’enfronten els infants amb discapacitat, les seves famílies i els adults amb discapacitat intel·lectual, i polítiques i pràctica en relació a aquesta població.

Algunes de les seves darreres publicacions són:

Canvis en la composició familiar i estatus marital en famílies amb un jove amb retard cognitiu (2010).
Discapacitat intel·lectual i física, mobilitat social, inclusió social i salut (2009).
L’eficàcia de la rehabilitació basada en la comunitat per a nens amb i/o un risc significatiu de discapacitat intel·lectual en països de baixos i mitjans ingressos (2009).
La identificació de nens amb i/o un risc significatiu de discapacitat intel·lectual en països de baixos i mitjans ingressos (2009).
Sobrepès i obesitat en nens entre 3 i 5 anys amb i sense retard del desenvolupament (2009).
El benestar i aspiracions d’adolescents i joves australians amb una condició de salut, discapacitat o minusvalia a llarg termini (2008).
La salut mental dels nens britànics amb i sense discapacitats de l’aprenentatge (2007).