dijous, 11 d’octubre del 2012

11 Joves de la Garrotxa: "Tornar a començar és possible"

 
 
Els 11 joves del programa d’inserció per a col·lectius en risc d’exclusió conduit pel Consorci de Benestar Social de la Garrotxa i la cooperativa La Fageda, surten o bé amb proposta de feina o bé inscrits en cursos de formació reglada.
 
Un grup d’11 joves atesos pels Serveis Socials de la comarca de la Garrotxa, que, entre altres, es trobaven sense ni estudiar ni treballar, i per tant en situació de risc d’exclusió, acaben de participar en un programa d’inserció especialment dissenyat per a ells. El programa va començar el darrer mes de juny i ha tingut una durada de 4 mesos, durant els quals els joves han treballat 5 hores diàries en les diferents seccions de la cooperativa de Santa Pau: fàbrica de làctics, jardineria, horticultura i melmelades, granja de vaques i atenció al públic. En acabar la feina, i posteriorment al dinar amb la resta de treballadors de La Fageda, se’ls ha ofert formació per tal que es puguin reincorporar als estudis reglats o sortir al mercat professional.
Un cop a la setmana s’ha organitzat una dinàmica de grup on els joves compartien i reflexionaven sobre les pròpies experiències laborals, tant les presents com les que havien tingut anteriorment.
El programa ha estat un èxit, donat que tots 11 joves l’han acabat o bé amb una proposta de feina o bé matriculant-se per preparar el Graduat Escolar.
Però sobretot, pel fet que ells mateixos han pogut gaudir d’una experiència d’èxit, on han establert vincles amb els treballadors i han anat augmentant el grau d’implicació... De fet, no hi hagut absentismes i han acabat el programa tants nois com el van començar.
Durant la seva estada a La Fageda, els joves han estat acompanyats pels monitors de les diferents seccions, així com per les treballadores socials i psicòlogues de la Fundació de Serveis Assistencials de la Garrotxa, que dona suport a la cooperativa.
Des de la mateixa Fageda també es fa una valoració força positiva. Més d’un monitor reconeixia haver après molt amb els nouvinguts i, no només ell, sinó que tots els treballadors hem après molt. De fet és la primera vegada que la cooperativa, on el 60% del personal pateix malaltia mental o discapacitat psíquica, treballa amb aquest col·lectiu.
En acabar el programa, es va fer un dinar de celebració al qual van acudir, a banda dels nois beneficiaris del programa i l’equip de terapeutes de La Fageda, el Tinent Alcalde d’Olot, Josep Berga i la gerent del Consorci de Benestar Social de la Garrotxa, Teia Fàbrega amb l’educadora social Anna Descalç.

Font: Bloc de La Fageda