divendres, 14 de març del 2014

Dincat es desplaça al territori per reunir-se amb les entitats d'atenció diürna

_notícies del sector
 

• Representants del grup permanent es van desplaçar a Girona, Lleida, Tarragona i Barcelona, a finals de febrer, per explicar quins són els temes més rellevants de l'àrea per a aquest any. Representant a les entitats de sinergrup, formen part d'aquest grup, Isabel Mañero, directora tècnica dels centres ocupacionals de Fundació Tallers i Marta Xatruch, responsable de programes de sinergrup.
• Entre aquestes qüestions, es va explicar la planificació del 2014, el document proposta dels indicadors de qualitat dels centres ocupacionals i el protocol de derivació als serveis d'atenció diürna.
En l'última setmana de febrer, el grup permanent d'atenció diürna de Dincat s'ha desplaçat als diversos territoris (Girona, Lleida, Tarragona i Barcelona) per compartir amb els professionals i les entitats els temes més importants en el desenvolupament tècnic de l'àrea per a aquest 2014.
Més d'un centenar de persones han assistit en aquestes trobades de proximitat on s'han tractat temes com la planificació d'aquest any, el document proposta sobre els indicadors de qualitat dels centres ocupacionals, el protocol de derivació als serveis d'atenció diürna o la campanya "Enganxa't als drets", que Dincat ha posat en marxa per defensar els drets del col·lectiu davant els efectes de les polítiques d'austeritat. Aquesta campanya compta amb el suport de sinergrup.
Per una banda, la proposta dels indicadors de qualitat dels centres ocupacionals té com a objectiu facilitar i impulsar la millora dels serveis. El treball ha tingut en compte la revisió de diversos documents que inclouen indicadors d'altres tipus de serveis (residencials, tutelars, prelaborals, etc), revisant l'adequació i la validesa d'aquests en relació als recursos d'atenció diürna i la normativa que els regula. A la vegada, s'ha intentat introduir els termes emergents prenent com a referència el model de qualitat de vida. Les reunions han servit també per promoure la participació en la revisió del document dins d'un termini concret per recollir les aportacions dels professionals. La finalitat és tancar un document definitiu que es pugui presentar a l'Administració.
D'altra banda, s'ha explicat amb detall el protocol de derivació a serveis d'atenció diürna dels alumnes amb DID que finalitzen l'etapa educativa i el calendari d'aplicació. Destacar del protocol que:
- Garanteix el finançament de les places.
- Permet ampliar les places conveniades.
- Estableix la coordinació entre tots els agents implicats: departaments d'Ensenyament i Benestar Social, entitats, famílies i beneficiaris.
- Estableix l'acompanyament per part dels departaments implicats, a les famílies/tutors legals i als mateixos beneficiaris en el procés de derivació, selecció, tramitació i resolució d'accés.
Aquest protocol s'ha elaborat d'acord amb un calendari prou ampli (l'any anterior al darrer curs de formació educativa) perquè pugui haver-hi una assignació pressupostària definitiva, ajustada i amb garanties. Malgrat que es valora positivament que s'hagi establert un protocol per garantir el servei a les persones que finalitzen l'etapa educativa, s'ha pogut recollir el neguit i preocupació existent en el sector per:
- La manca de places i restricció d'accés als serveis d'atenció diürna per a altres persones que no provenen de l'etapa educativa.
- L'endarreriment dels pagaments i dels deutes pendents per part de l'Administració
- La manca d'instruccions i criteri comú per part dels Serveis Territorials a l'hora d'aplicar les instruccions sobre l'accés als serveis.
- L'aplicació de la concertació, com s'està desplegant, amb quin criteri o com s'assegurarà el manteniment de les subvencions.
 
Font: Web de Dincat